Wednesday, August 07, 2002

Nederland on-line op kop

Aldus het FD op 30 juli jl:



Nederlandse internetgebruikers doen relatief vaker aankopen via internet dan gebruikers in andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het online koopgedrag in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.



Van die vijf EU-landen telt Nederland verhoudingsgewijs de meeste online kopers. In de afgelopen twaalf maanden heeft 28% van de Nederlandse internetgebruikers van zestien jaar en ouder een aankoop via internet gedaan.



Het onderzoek is in mei van dit jaar uitgevoerd door bureau MRBI op verzoek van de Nederlandse Microsoft -dochter MSN.



Van alle ondervraagde Nederlandse internetkopers is 40% tussen de 33 en 54 jaar oud en heeft 33% een hoger dan gemiddeld inkomen. Nederlandse mannen blijken meer online te kopen dan Nederlandse vrouwen. Vrouwen in Duitsland, Frankrijk en Nederland doen overigens ongeveer even vaak aankopen via internet. Italiaanse en Spaanse vrouwen zijn daarin beduidend terughoudender.



De gebruikelijkste manier van Nederlanders om hun online aankopen te betalen is per acceptgiro. Daarvan maakt 52% gebruik. Met de creditkaart wordt in 33% van de online-aankopen afgerekend. Mannen trekken de creditcard wat sneller dan vrouwen.