Thursday, February 07, 2002

Patenten-jacht

Het klinkt als talentenjacht en het is een vak apart. Patenten. Van oorsprong zijn ze bedoeld om technische innovaties te beschermen en de ontwerper de tijd te geven hierop terug te verdienen. Gaandeweg blijkt er ook een trend zichtbaar waarbij werkwijze's en procedure's gepatenteerd worden. Voor mij een wat onduidelijk terrein, zij het dat mijn basisgedachte is dat je patenten moet voorbehouden aan echte vindingen en niet zozeer slimmigheidjes die een ieder kan en zal verzinnen als hij bezig is met een bepaald probleem. Juridisch ligt dat ongetwijfeld anders. Zeker in de VS.



Uit een bericht van planet multimedia blijkt dat het Amerikaanse bedrijf Paypal vlak voor de afronding van de beursgang voor de rechter is gedaagd door het eveneens Amerikaanse Certco. Betoogd wordt dat er patenten zijn geschonden. Zie verder ook het bericht bij C-net.



Tja, zo kan je natuurlijk ook zaken doen. Gewoon niets zeggen over je huidige patenten en pas op het moment dat de ander er geld mee lijkt te verdienen pas komen met je bezwaar. Levert ook publiciteit op, dus als je geen geld voor je patent krijgt, heb je in elk geval je gezicht even laten zien. Rare jongens die Amerikanen.