Tuesday, August 13, 2002

Wordt het wat met mobiel betalen?

Volgens Michelle de Lussanet van Forrester (aangehaald in E-merce) alleen als er wat meer aan de consument gedacht wordt. Daar zit wat in zullen we maar zeggen. De kern van betalingsverkeer draait namelijk nooit om het betalen zelf, maar om wat je ergens kunt kopen.



Inmiddels is er in Nederland een nieuwe partij aan de horizon: m2pay.nl (Mobile to Pay). Gisteren nog een dode website. Nu live. Werkt volgens het principe van het Duitse Paybox. Zie ook hun lijst met vragen/antwoorden en de demo. De mobiele telefoon fungeert als instrument om toestemming te geven voor een incassomachtiging van een bankrekening. En Mobile2Pay maakt duidelijk dat als je niet kan betalen (omdat er niets op je rekening staat) ze een incasso-bureau op je afsturen.



Voor wat betreft het gebruik van de incassotape geldt dat Mobile2Pay door middel van een schriftelijke handtekening van de klant het recht heeft om afboekingen van de bankrekening te doen. Contractueel spreekt de klant af dat, bij uitvoering van de autorisatieprocedure van Mobile2Pay zo'n incasso-opdracht afgeboekt mag worden. Staat er geen saldo op de rekening dan wordt de rekening van de klant geblokkeerd en kost dit de klant 3 % van het transactiebedrag aan administratiekosten. Verder geldt dat voor een herhalingsincasso € 2,50 per incasso wordt gerekend. Gedurende een maand worden er 4 van dit soort incasso's geprobeerd ten behoeve van betaling van het bedrag. Uiteraard wordt er ook met Bureau Krediet-Registratie gecommuniceerd over de kredietwaardigheid van de klant.



Ofwel: een deel van deze businss case zal bestaan uit het vergemakkelijken van betalingen aan winkeliers (die naar ik aanneem een gegarandeerde betaling zullen krijgen) terwijl Mobile2Pay het krediet-risico neemt. Daarbij krijgen klanten een dynamische bestedingsruimte, afhankelijk van voorgaand betaalgedrag. Meer besteden is meer bestedingsruimte. In feite wordt Mobile2Pay daarmee een soort Wehkamp van de mobiele telefoon. Goederen verkopen is leuk, maar klantinformatie hebben m.b.t. kredietwaardigheid van rekeningen is nog veel interessanter.



Boeiende frase in de voorwaarden:

Indien na 35 dagen het bedrag niet is geïnd, zal een incassoprocedure worden gestart en/of verder juridische stappen worden ondernomen. De kosten van een dergelijke procedure alsmede de inwinning van juridisch advies daaromtrent zullen zonder enig nader bewijs doorbelast worden aan consument.

Vooral die frase "zonder enig nader bewijs" is intrigerend (en misschien ook wel nietig omdat die op de zwarte lijst van consumentenvoorwaarden in het Burgerlijk Wetboek staat).



Zou dit nou zo'n consumentgericht mobiel betaalsysteem zijn dat die mevrouw van Forrester bedoelde?