Friday, August 30, 2002

Achter een buitenlander staan..

.. in de rij voor de geldautomaat kan soms leuke bijeffecten hebben. Ik hoorde van iemand die dat gedaan had en die de buitenlandse klant boos zag weglopen. Zij liep als volgende in de rij naar de automaat toe en zoef... daar kwamen de biljetten door. 150 euro in totaal. Snel verdiend zou je zeggen. Wat was er gebeurd?



In het buitenland is de volgorde voor je pas terugkrijgen en je geld uitnemen soms anders. Als u zelf net op vakantie bent geweest kunt u zich dat nog wel voorstellen. Nederlanders zitten in het buitenland in de situatie dat ze geld krijgen en verschrikt reageren: waar blijft mijn pas? Buitenlanders in Nederland hebben het omgekeerde. Die verwachten eerst geld en dan hun pas. Als ze dan in Nederland hun pas terugkrijgen (het geld komt iets later) dan concluderen sommigen ten onrechte dat ze ook hun geld niet krijgen. En als ze dan snel en boos weglopen (zoals in het bovenstaande voorval) staat de volgende in de rij opeens naar de biljetten van de buitenlander te kijken.



Het devies. Pin in zo'n situatie zelf een klein bedrag. Breng vervolgens het gevonden geld onder vermelding van je eigen pasgegevens naar de bank, opdat die het kan retourneren aan degene die voor je is. De administratie van de bank wijst immers uit wie degene was die voor je pinde.