Thursday, September 12, 2002

Mobiel bankieren..

.. groeit gestaag en langzaam. E-merce meldt dat 40 % van de Postbank-O2 telefoons ook feitelijk gebruikt wordt.



Postbank onderzocht de redenen om geen gebruik te maken van M-bankieren en constateerde dat mensen vasthouden aan de gewoonten rond het regelen van financiƫle zaken, een groep afnemers van de telefoon bleek ook "geen behoefte te hebben aan een dienst als m-bankieren", aldus de woordvoerster. Deze mensen gebruiken het toestel alleen om te bellen. Degenen die wel gebruik maken van m-bankieren doen dit overwegend om geld over te maken of het beltegoed op te waarderen.




Overigens kun je heel sneaky nu ook bij ABN AMRO met je mobiele telefoon aan de slag. Je kunt met E.dentifier, pinpas en mobiele telefoon met WAP je betalingen gaan regelen. Gevoelsmatig zeg ik dat dat enorm gepruts wordt. Ik heb dan drie dingen in mijn hand en twee kleine interfaces. Plus nog een papiertje om mijn betaling of bestelling van effecten op te noteren. Maar goed, ABN AMRO is er mooi wel. En waarschuwt ook dat men genuanceerd naar het thema veiligheid moet kijken.



Leuk is dat verschil in benadering tussen Postbank en andere banken. Postbank heeft de mobiel/telefoon primair gezet en laat de chip en e-dentifiers/digipassen vooralsnog links liggen. Dat lijkt me zo op het eerste gezicht in elk geval goedkoper. Eens kijken of dat in de verre toekomst de beste keuze zal zijn geweest...