Thursday, September 19, 2002

Incidentjournalistiek ..... (the saga continues...)

Het was weer raak vanavond. Op SBS 6 werd gesuggereerd alsof half Nederland het slachtoffer zou zijn van nieuwe pasfraudes in het betalingsverkeer. Er had vanochtend in de krant gestaan dat er duizend passen in de post achterover gedrukt waren en waren misbruikt in Parijse winkels (waar je kunt pinnen door je handtekening te zetten). Uiteindelijk bleken dat er 40 te zijn en was het probleem ontstaan bij één Rabobank die de passen niet liet ophalen maar per post had gestuurd.



Wat is de situatie in Nederland? Elke bank heeft zo zijn eigen systeem om kaarten te verzenden. Met eigen controle's en aankondigingen enzovoorts. Het team van SBS 6 doet echter niet de moeite om dat te onderzoeken en blaast de 40 slachtoffers van één Rabobank op tot een nationale ramp. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet vervelend is, die hele fraude, maar ik vraag me wel af of het journalistiek verantwoord is om je zo slecht voor te bereiden. Wat doet Rabo? Elk kantoor kiest zijn eigen methode. Wat doet Postbank? Per post sturen met een controle briefje achteraf. En zo had men zich bij SBS 6 beter kunnen voorbereiden.



Maar nee hoor, dan zou de pasfraude geen interessant item meer zijn dus men interviewt Hein Blocks van de NVB, zonder echt te willen luisteren. Netto conclusie; Ton van Royen en Pieter R de Vries begrijpen niet dat per bank een afweging van kosten, baten, gemak en uitreikprocedure wordt gemaakt. Al niet luisterend houden ze er vooral geen veilig gevoel aan over. En vervolgens doet Kay van der Linden de suggestie om het op de Amerikaanse manier te doen (aankondigingsbrief en activeren). Tja, terwijl dat soort varianten nu al in Nederland bestaat.



Al met al krijg ik zelf ook geen prettig gevoel bij de uitzending. Maar niet zozeer vanwege de 'fraude'. Meer vanwege het gegeven dat de kritische grens voor nieuwswaardigheid bij Stem van Nederland nu al bij 40 slachtoffers ligt. Let wel, het is te prijzen aan SBS 6 dat de expliciete sex op de buis al aanzienlijk verminderd is. Het zou helemaal te loven zijn als ze voortaan ook dit soort journalistieke vluggertjes gewoon achter de schermen houden.