Tuesday, September 24, 2002

Fusie Crest en Euroclear mag en is rond ...

Even een kleine uitstap naar de effectenwereld (omdat betalen en effecten toch sterk verbonden zijn). Uit het FD van vanochtend:

De effectenafwikkelaars Crest en Euroclear hebben hun fusie geëffectueerd, zo hebben beide partijen maandag laten weten. Vorige week kreeg de fusie het groene licht van de Britse mededingingsautoriteiten. De twee instituten maakten begin juli bekend te willen fuseren. Daarmee ontstaat de grootste 'settlement'-organisatie in Europa voor aandelen en vastrentende waarden, met een gecombineerde omzet van euro 954 mln. Nummer twee is Clearstream, een volle dochter van Deutsche Börse. Volgens Pierre Francotte, de ceo van Euroclear Bank, is er reeds begonnen met de integratie van de twee organisaties. Dit zou moeten leiden tot één afwikkelingssysteem voor 2005.



We zien, kortom, een sterke Europese consolidatie. De effectenmarkt kan gezien worden als een markt waar wél in Europees verband echte volumes bestaan en is daarmee een mooie benchmark voor de Europese betaalmarkt (waar die volume's er niet zijn).