Thursday, January 31, 2002

Betalen voor webdiensten mogelijk?

Onderzoek van Multiscope gaat in op de toepassingen waar consumenten voor willen betalen. Basis: een web-enquete, gevolgd door kwalitatief marktonderzoek en nader denkwerk door de onderzoekers zelf. Representatief is het dus vermoedelijk niet; op sommige punten klinken mij de conclusies ook vreemd in de oren. Met name de voorkeur voor pre-paid betaalproducten vind ik opmerkelijk. Daarnaast lijkt me een type- of denkfout aanwezig als gesteld wordt dat het niet mogelijk zou zijn om bepaalde diensten on- of off-line te betalen. Er zijn allerhande betaalmethoden beschikbaar (zie binnenkort ook een hierover te verschijnen rapport van ECP.NL). De vraag is vooral of er een business case is (vaak wel voor adult en gambling en niet voor andere zaken). Een citaat ter adstructie:



Betalingsmethode

Uit eerder onderzoek van Multiscope bleek al dat de Nederlandse internet consument wantrouwend staat ten aanzien van online betalingen met een creditcard. Voor een groot aantal diensten is het echter praktisch onmogelijk betaling offline af te handelen, zeker als het gaat om pay-per-view waar veel kleine bedragen mee gemoeid zijn. Een pre-paid oplossing heeft in deze gevallen de voorkeur van de Nederlandse internetgebruiker. Hierbij wordt een (beperkt) bedrag overgeschreven naar een 'internet portemonnee', waarna per gebruik een bedrag wordt afgeboekt.



Een pre-paid oplossing is in de perceptie van de consument veiliger, aangezien het risico gelimiteerd wordt tot het bedrag dat vooraf gestort is. Bijkomend voordeel voor aanbieders is dat er een duidelijk verkoopbevorderend element bij komt kijken. In de perceptie van de consument is het geld al uitgegeven op het moment dat het bedrag naar internet wordt overgeboekt. Vandaar dat het ook gemakkelijker wordt uitgegeven. De internetgebruiker hecht veel waarde aan één pre-paid standaard inclusief koppeling met persoonsgegevens. Zodoende zal ook het gemak van internet bestellingen verhoogd worden.




Kijk, en dat pre-paid standaard moet je volgens mij dus lezen als betaalstandaard. Zo langzamerhand wordt de consument wel moe van telkens op allerlei sites je naam en betaalgegevens invullen. Dus opslaan van die gegevens op één plek ligt wel voor de hand. Dat kan zijn de wallet bij je bank, je hotmail accounts met betaalgegevens of een virtual accounts bij PSP's. Maar dat is weer een ander verhaal (en een ander onderzoek).



Opvallend is trouwens dat zou blijken dat klanten bereid zijn voor e-banking te betalen. Ik vraag me dan of hoe zich dat verhoudt tot de veel geuite klacht dat het niet terecht is om te moeten betalen voor het voorrecht om de bank te helpen met data-entry....