Tuesday, January 29, 2002

Vroeger....in 1995....toen we dachten net Internet te hebben.....

....maakte men zich enorme zorgen over het gegeven dat hackers in staat zijn van de ene kant van de wereld in te breken op computers aan de andere kant. Wat te doen bijvoorbeeld als een Rus een Amerikaanse bank kraakt en chantage pleegt? We dachten dat Internet volkomen anoniem was. Inmiddels weten we beter. Ook een crimineel moet een IP-adres gebruiken. Zoals blijkt uit dit artikel over een op verzoek van de VS opgepakte Russische hacker. De ongrijpbaarheid van web-boeven valt dus uiteindelijk best mee.



Ondertussen in Nederland, probeert het NLIP, de branchevereniging van Nederlandse Vereniging niettemin de beschikbaarheidsproblemen tijdens de Willem-A en Maxima chat-sessie te gebruiken om het vraagstuk van netwerkbeveiliging op de agenda te zetten. De NLIP roept nu de Officier van Justitie op om beter op te treden tegen Denial of Service (DoS) aanvallen. Om de argumenten kracht bij te zetten wordt in het persbericht vermeld:

De NLIP wil benadrukken dat ook andere essentiële toepassingen op een dergelijke manier kunnen worden verstoord, bijvoorbeeld betalingsverkeer dat via internet loopt.



Jawel, daar zijn we weer. Daar wordt het betalingsverkeer er weer met de haren bijgesleept als makkelijk inzichtelijk argument om een volslagen ander maatschappelijk issue op de agenda te zetten. Ik zou graag met de NLIP een afspraak maken. Of jullie maken met cijfers en argumenten hard dat er een echt probleem is; dan gaan we het daar als zodanig over hebben. Of jullie doen het niet, maar ga dan geen spookverhalen vertellen over enge mannen in het bos terwijl we boven de boomgrens zitten. Afgesproken? Fijn zo!