Sunday, November 17, 2002

Visa Direct ..

werd op 15 november aangekondigd op een congres in Boedapest (en via dit persbericht). Het gaat hier om een speciaal voor Europa (en Europese regelgevers) ontwikkelde dienst waarmee kaarthouders elkaar snel geld kunnen overmaken. In feite wordt door banken aan de achterkant het Visa-systeem gebruikt (kaartnummerstructuur, clearing/settlement etc) om aan de voorkant aan klanten een person-to-person betaalproduct aan te bieden. De gebruiker heeft alleen e-mail adres of rekeningnummer van begunstigde nodig en kan via allerlei geautomatiseerde kanalen de transactie aanbieden (telefoon, internet etc).



Tot nu toe hebben het Zweedse ForeningsSparbanken en de Spaanse BBVA and La Caixa aangekondigd de dienst aan klanten aan te zullen bieden vanaf begin 2003. Andere banken volgen wellicht, en mogelijk gaan op een gegeven moment ook andere VISA-regio's deze voorziening aanbieden.



Overigens lijkt met dit initiatief de marktpositie van ING Way2Pay (ook opgezet volgens soortgelijk gedachtengoed) minder sterk te worden. Wil Way2Pay nog enigszins concurreren met VISA Direct dan zal Way2Pay eigenlijk door ING Direct ingezet moeten worden (wereldwijd te gebruiken).