Friday, November 22, 2002

Postbank vervolgt tarifering...

.. zowel op de zakelijke als de particuliere markt. Als zakelijk rekeninghouder heb ik brieven gehad met de mededeling dat afgestapt wordt van de tariefvrije voet. Er komt een tariefvrij pakket met als gevolg dat ik sneller moet betalen voor de papieren overschrijvingen. Ik zou dan beter uit zijn met Girotel Zakelijk (dat me na één gratis jaar zo'n 35 euro per jaar gaat kosten). Een heldere en ik moet zeggen overtuigende mailing.



Van de particuliere tak ontving ik ook een mailing. Alleen die was minder overtuigend. Ik zou een Betaalpakket kunnen nemen voor 27 euro of een royaalpakket voor 54 euro per jaar. En dan krijg ik allerlei passen, girotel enzovoorts. Het enige probleem zit hem in de rekensom die suggereert dat ik normaal 45 euro 10 kwijt zou zijn:

- giropas en chippas : 7 euro,

- postbank card: 18 euro,

- partnerkaart: 11 euro,

- 5 keer gratis pinnen buiten europa: 9 euro en tien eurocent.

Zo'n betaalpakket is dan met 27 euro een stuk voordeliger.



Kijk, bij 5 miljoen credit-cards in Nederland is zo'n partner kaart een beetje een gezochte manier om mij een voordelig gevoel te geven. Het zou sterker zijn geweest als de Postbank de nadruk had gelegd op gratis pinnen in buitenland, een gratis tweede giropas op de girorekening en op snelle afhandeling en goede service (geld verzenden) in geval er fraude's plaatsvinden (van oudsher een sterk punt van de Postbank). Laat de klant dan zelf maar zien en berekenen of het pakket beter uit is. Beter nog: waarom niet (naar voorbeeld van de zakelijke collega's) een website-rekenmodule gemaakt waar te berekenen is hoe het aanbod uitpakt voor de klant.



In elk geval zien we een duidelijke trend richting tariferen op abonnements-niveau (particulier) en transactieniveau (zakelijk). De door DNB in rapport Wellink voorgestane transactiegerichte tarifering consument is hoogstwaarschijnlijk als ivoren toren alternatief terzijde gelegd. Maar wat niet is kan nog komen: wie weet durven andere banken dat aan?