Friday, November 08, 2002

Euro-invoering leidt tot extra uitgaven...

Er is meer bekend over de euro en het effect op de bestedingen:

Ruim 185.000 huishoudens met lagere inkomens dreigen door de euro in de financiƫle problemen te raken. Veel mensen blijken moeite te hebben met het rekenen in euro's en konden daardoor niet inschatten of een aankoop goedkoop of duurkoop was. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vandaag bekendgemaakt op haar jaarlijkse congres.



De overkoepelende organisatie van kredietverleners, schuldhulpverlening en budgetbeheer heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzoek laten doen naar de invoering van de nieuwe munteenheid en financiƫle problemen.

Volgens het Nibud is het afgelopen jaar meer uitgegeven aan zowel broodnodige dagelijkse boodschappen dan aan luxe zaken, zoals uitgaan. De belangrijkste oorzaak zit volgens het instituut echter niet in de enorme prijsstijgingen zelf, maar moet bij de consument zelf worden gezocht. Het blijkt voor velen erg moeilijk om in te schatten of een bepaalde prijs in euro's hoog of laag is voor de betreffende aankoop. Bovendien rekent ruim 80 procent van de consumenten bijna een jaar na de invoering van de nieuwe munteenheid nog steeds om van euro's naar guldens. En dat gaat gepaard met vergissingen. Pas thuis beseffen ze vaak hoeveel ze werkelijk hebben uitgegeven.