Friday, January 11, 2002

Mobiel betalen of niet?

Op de site van de Automatisering Gids komt het M-bankieren van de Postbank ter sprake. Bij een enquête op de AG-website gaven 687 bezoekers aan een Postbank-toestel te hebben. 20 Procent van hen zegt te m-bankieren. Hoewel hierover door AG wat schamper wordt gedaan zou ik zeggen: dat ziet er nu al beter uit dan het met het chippen ooit uitgezien heeft. Mobiel heeft ongetwijfeld toekomst en een betere dan de e-purse chipkaart, hier ook bekend als chipper/chipknip.



Let wel, Postbank heeft al rond 2000 afscheid genomen van de purse-chiptechnologie en haar aandeel in Chipper verkocht aan ACI. Om samen met de banken in Chipknip te zitten. In die gezamenlijkheid hebben de Nederlandse banken in 2001 besloten om hun aandeel (feitelijk dat van Interpay) in Proton World, de intellectuele eigenaar/beheerder van Chipknip technologie, te verkopen aan ERG. En dat beheer van de chipkniptechniek verschuif je echt niet naar een bedrijf aan de andere kant van de aarde als het een strategische techniek is. Ook het betoog dat dat efficiënter zou zijn gaat niet op. Immers, grote partijen als EDS zijn mogelijk efficiënter dan Interpay, maar dat leidt ook niet tot het overdoen van aandelen Interpay aan EDS.



Ofwel: E-purse is uit; mobiel is in. Nu is het alleen nog de vraag wie tot in lengte van dagen de niet-rendabele chipknip draaiend houdt. Over een paar jaar weten we vast meer.......