Thursday, July 18, 2002

ATM-fraude België raakt ook Nederlanders

Bij een geldautomaat kun je, als je handig bent, ook een pinpas kopiëren. Dat is een aantal Nederlandse klanten in België overkomen, aldus het ANP. Automatiseringsgids meldt dat dit een nieuw geval is van de pinpasfraude:



Den Haag, 13.06 uur - Via een Antwerpse geldautomaat zijn rond het weekeinde van 28 en 29 juni diverse Nederlandse bankpassen met de bijbehorende pincode gekopieerd. Dit meldt het ANP.



De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft donderdag bevestigd dat er sprake is van een nieuw geval in de fraude met pinpassen. Volgens NVB-directeur H. Blocks zijn tientallen Nederlanders gedupeerd, doordat zij rond het bewuste weekeinde hebben gepind bij de geldautomaat. Blocks: "In die zin dan dat hun passen uit voorzorg zijn geblokkeerd. Bij ons is nog geen geval bekend dat er via gekopieerde passen onrechtmatig geld van de rekening is gehaald."



Het vermoeden bestaat dat het gaat om een vaste geldautomaat in de buitenmuur van de BBL-bank. Volgens Blocks is het mogelijk dat op de sleuf waar de pas in wordt gestopt een voorzetmondje is geplaatst. "Het is volgens onze internationale gegevens al eerder gebeurd dat een dergelijk mondje de magneetstrip op passen kopieert."



Om ook de pincode in handen te krijgen, kunnen volgens de NVB diverse technieken zijn gebruikt. "Er kan iemand hebben meegekeken bij het intoetsen van de pincode of er is een verborgen camera geplaatst. Een andere mogelijkheid is een soort elektronisch matje op het toetsenbord leggen, dat de pincode onthoudt", stelt Blocks.



Hoe de fraude exact in zijn werk is gegaan, hebben de Belgische autoriteiten nog niet willen prijsgeven aan de NVB. "In het kader van het onderzoek zou dat niet verstandig zijn, want ze hebben de daders nog niet te pakken'', aldus Blocks. Volgens hem is er goede hoop dat de daders snel gepakt worden, omdat pinautomaten doorgaans met camera's beveiligd zijn.



De ABN Amro heeft uit voorzorg bij ongeveer vijf klanten de passen geblokkeerd. "Er is inderdaad helaas sprake van een nieuw geval. Er hebben een aantal klanten van ons in Antwerpen gepind. Die hebben we woensdag gewaarschuwd dat we hun passen preventief innemen en dat ze een nieuwe krijgen'', aldus een woordvoerster. Ook de Rabobank heeft uit voorzorg bij "een handvol'' klanten de passen vervangen. (cna)
.