Wednesday, July 03, 2002

Pinpasfraude, the story continues...

Planet Multimedia meldt dat een pasfraude waarover door een NRC-redacteur is geschreven, niet goed gevallen is bij ABN AMRO.



PM meldt:

De redactrice pinde op 7 juni zelf 100 dollar in New York, maar zag later nog acht afschrijvingen van elk 500 dollar, binnen zes minuten na haar eigen pintransactie, van dezelfde geldautomaat.



'De klant heeft het geld nooit gezien, en had haar pinpas nog in bezit', zo luidt de bewering die de krant overneemt.



De vermeende gedupeerde doet aangifte, en communiceert met ABN Amro. Dat deed ook de journalist. In elk geval heeft de daglimiet van maximaal 500 euro opname per pas hier niet gewerkt.




Interessante zaak. Als het een debit-card was heeft de pinpas-daglimiet niet gewerkt (tenzij die voor deze klant op verzoek verhoogd is). Dan is denkbaar dat de strip info eerder is verzameld bij die klant; strip nagemaakt, klant gevolgd en de pin over de schouder afgekeken. Is minder waarschijnlijk, dan zouden er meer slachtoffers zijn. Ook is het mogelijk dat het een credit-card was en geen pinpas, zodoende geen limietprobleem. Verder dezelfde kopie-procedure. Daarnaast kan de limiet doorbroken zijn omdat ABN AMRO zelf in de systemen heeft besloten dat het niet nodig is om on-line to issuer te gaan. Ook kan uit het fototoestel bij de automaat (volgens mij een verplichting/ernstig aangeraden advies van toezichthouders in New York) blijken of het toch de redacteur NRC was.



Vast staat in elk geval dat ABN AMRO kennelijk niet heeft geconcludeerd dat dit ongebruikelijke was. Noch op het moment van autoriseren, noch op het moment van opmaken rekeningafschrift. De klant zou (als deze echt niet zelf de transactie heeft uitgevoerd) kunnen claimen dat AA onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld enerzijds m.b.t. overschrijding paslimiet, anderzijds m.b.t. niet opmerken van ongebruikelijke transactie. Als de klant dat niet doet, denk ik toch dat hier sprake is van een journalistieke poging om het bancaire systeem en haar reactie te testen. Ik weet uit betrouwbare bron dat dat ook in Nederland wel schijnt te gebeuren.



Goed, dan is het nu tijd voor de online meldlijnen. Er is er al één voor eurofraude. En nu ook voor pinfraude.

Op de site van NRC staat:

Ook ervaring met pinfraude? Mail naar: pinfraude@nrc.nl



Hoezo komkommertijd?