Friday, May 24, 2002

Onbekende toetreder blijkt CCV....

Eerder meldden we dat tijdens de presentatie van het jaarverslag van DNB bleek dat er een toetreder zou zijn op de Nederlandse betaalmarkt. Dit blijkt, aldus FEM de Dag, CCV van der Velden te zijn. We citeren hierbij de tekst uit hun mail-nieuwsbrief:



PRIMEUR: Interpay krijgt concurrentie

Interpay, de monopolist die in Nederland het girale betalingsverkeer verzorgt, krijgt in de nabije toekomst een concurrent. Het Arnhemse bedrijf CCV voert gesprekken met de grote banken en De Nederlandsche Bank (DNB) om zich op de markt voor girale transacties te kunnen begeven. Dit bevestigen bronnen die nauw bij de onderhandelingen zijn betrokken. CCV is de grootste aanbieder van betaalterminals in Nederland en verwerkt al transacties op het gebied van onder meer loyaltyprogramma's (airmiles) en consumptieve kredieten. DNB-directeur Jan Koning liet bij de presentatie van het jaarverslag van zijn bank al doorschemeren dat er concurrentie in de girale transactiemarkt op komst was. DNB acht concurrentie voor Interpay al langer wenselijk.



Interpay is een verklaard tegenstander van een tweede aanbieder van giraal betalingsverkeer. De joint venture van de gezamenlijke Nederlandse banken ziet zichzelf als een soort nutsbedrijf dat betrouwbaar, veilig, efficiënt en goedkoop werkt. "Wij maken zeker geen misbruik van onze positie als enige aanbieder. Uit onderzoeken blijkt ook dat we ons op alle genoemde criteria met de besten in Europa kunnen meten. Misschien omdat we de enige aanbieder zijn. Wij draaien grote volumes - afgelopen jaar 801 miljoen transacties - en dat drukt de kosten. We verwachten ook dat we door doorberekening van die kostenvoordelen de komende jaren de tarieven zo'n twintig procent kunnen laten dalen", aldus een woordvoerder van Interpay.

Volgens Interpay betekent concurrentie op de girale transactiemarkt altijd dat er meerdere netwerken naast elkaar opereren. Investeringen en kosten moeten dus met een kleiner volume aan transactie worden goedgemaakt. Daarom sluit Interpay niet uit dat de klant uiteindelijk duurder uit zal zijn.



Hoe snel CCV van start kan gaan, is nog onduidelijk. Nu kunnen alleen banken een settlement-vergunning aanvragen. De commissie-Wellink, die zich over de zaak heeft gebogen, heeft de minister wel geadviseerd om ook solide niet-bancaire organisaties als CCV in aanmerking te laten komen voor een vergunning.




Even teruggrijpend op de geschiedenis. CCV was reeds eind jaren tachtig van plan deze activiteit te ontplooien. Eens te meer wordt duidelijk dat je in het betalingsverkeer een lange adem nodig hebt. Hopelijk duurt het niet nog 10 jaar voor ze feitelijk opereren als tweede netwerk-switch in Nederland.