Thursday, May 23, 2002

Opmerkelijke opmerking...

In het FD van vandaag staat:

AMSTERDAM - Meerdere partijen bekijken de mogelijkheid om zich op de Nederlandse girale betaalmarkt te begeven. Daarmee zou een einde komen aan het monopolie van Interpay , de 'betaalfabriek' van de gezamenlijke Nederlandse banken. Dit zei directeur Jan Koning van de Nederlandsche Bank bij de presentatie van het jaarverslag. 'Er zijn partijen die nadenken over een rol', stelt hij. Namen wilde Koning niet noemen.



Het monopolie van Interpay is gebruikers van betaaldiensten, zoals het midden- en kleinbedrijf, al lang een doorn in het oog. Volgens brancheorganisatie MKB-Nederland leidt de afwezigheid van concurrentie tot te hoge en oncontroleerbare tarieven. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft het betaalmonopolie in onderzoek




Opmerkelijk is dat de reporter misschien niet helemaal goed heeft opgelet. De voornaam van dhr Koning is niet Jan maar Jaap. Verder is de tekst gezien de diverse rollen/functies van Interpay vrij onduidelijk. Wordt gedoeld op het pinnen? Of op girale services? Als dat laatste het geval is dan is het opmerkelijk omdat het onjuist is. Ook nieuwe toetreders zullen in de clearing/settlement lijn moeten zitten via aansluiting bij Interpay. En als dat eerste het geval is, dan is het opmerkelijk omdat daarmee een voorschot op een ander soort discussie wordt genomen. Wordt vervolgd dus.