Friday, May 24, 2002

Nieuwe ontwikkelingen... .....vooral dankzij de credit-card

Egg, internetbank uit Engeland gaat naar Frankrijk uitbreiden, aldus het FD. Dat is mogelijk geworden door de overname van de Franse internetbank Zebank en het sluiten van allianties met de drogisterijketen Sephora en warenhuis La Samaritaine. Egg is overigens opgezet door de Britse verzekeraar Prudential.



Als eerste is nu Frankrijk aan de beurt, omdat het een van de grootste afzetmarkten van Europa kent. Veder speelt mee dat Frankrijk - na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - een hoge concentratie kent van bankpasjes, waaronder credit cards die gemakkelijk via internet worden verkocht. Bovendien gebruikt 22% van de Franse internetgebruikers het web om zijn bankzaken te regelen. Volgens Egg is dat hoog in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. Toen Egg Card (de credit card van de internetbank) werd gelanceerd, maakte 18% van de Britten gebruik van internet. Inmiddels is dat gestegen tot 42%. Verder regelde maar 3% van de internetgebruikers zijn bankzaken via het web. Inmiddels is dat gestegen naar 28%.







Een ander soort ontwikkeling is de (door Ron Onrust aan mij gemelde) aankondiging van SPRINT AND EONE Global. Deze partijen zullen in de VS de mobiele telefoon inzetten om de klant toegang te geven tot zijn centraal bewaarde credit-card en bancaire gegevens. Dit concept heet de virtuele of de digitale 'wallet'. Gewapend met deze wallet kan een klant nog makkelijker aankopen doen met de mobiel. De eerste helft van 2003 moet het spulletje werken. De techniek komt van Encorus (voorheen Brokat).



Kernpunt bij beide initiatieven: de credit-card als vehikel voor de business. De credit-card is voor nieuwe spelers een mooie business propositie. Klanten hebben hem al; winkeliers kennen het concept en de inkomsten zijn ruim genoeg om nog eens een innovatie van te maken. Die card gaat dus lang niet van het toneel verdwijnen....