Friday, December 06, 2002

Canarische geldautomaat ervaring

Soms moet je er even tussenuit. Naar Tenerife bijvoorbeeld. Om te zien hoe daar de geldautomaten anders zijn. Zo moet je hier bijvoorbeeld na de pincode een aparte bevestiging indrukken (op de groene knop: annotacion). En er wordt je aan het eind van de transactie gevraagd of je nog een transactie wilt doen. Daar moest ik zelf de eerste keer ook even een halve minuut over nadenken. Je denkt namelijk dat je gevraagd wordt of je wilt stoppen; in plaats daarvan de vraag of je wilt doorgaan. Nou, nee dus, ik wil mijn geld en vervolgens souvenirs kopen enzo... Maar goed, je bent toch even in verwarring.Gisteren stond ik achter een Zweeds echtpaar dat voor het eerst flappen ging tappen. Ze stonden samen de teksten op de beeldbuis voor te lezen als was het een aflevering van Sesamstraat. En het ging eigenlijk erg goed. Tot ze bij het scherm kwamen dat vroeg of ze nog een transactie wilden doen. Lang nadenken, overleg: YES indrukken. ......... en maar wachten tot die pas kwam, maar die kwam niet. In plaats daarvan een nieuw scherm met allerlei transactiemogelijkheden. Verward keek de man naar het scherm. De vrouw vermoedde een pinpastruuk en ging naar binnen. De man bleef kijken.Toen duurde het mij lang genoeg. Ik had al vier minuten kunnen zien hoe dit log-verhaal zich ontwikkelde en er zat weinig voortgang in. Ik liep naar voren om de man te helpen en stootte genadeloos mijn hoofd tegen het te lage zonnescherm bij de geldautomaat. De man schrok; hij dacht: een pinpastruuk (vriendelijke engelssprekende man helpt u bij het pinnen). Maar nee hoor. Ik sprak wel engels, maar drukte ook snel de CANCEL knop in, zodat de pas terug kwam. Vervolgens stapte ik een meter achteruit om duidelijk te maken dat het mij niet om die pas ging, maar meer om het totaal van de ervaring van het echtpaar.De man geloofde het nog steeds niet. Beduusd liep hij naar binnen de bank in; zijn vrouw achterna (die vermoedelijk probeerde de bankmanager in beweging te krijgen....). Vervolgens kon ik rustig even pinnen en me bedenken dat zo'n scherm echt uitgelezen mogelijkheden biedt tot fraude. Ik had die man ook naar binnen kunnen sturen, zelf de pas kunnen innemen en de afgekeken code kunnen gebruiken. Enzovoorts. Maar waarom zou ik, ik ben toch op vakantie?