Tuesday, December 31, 2002

NMa roert zich stevig... maar banken laten zich niet kisten.

.. en beboet de telco's voor een bedrag van 88 miljoen euro omdat men groepsgewijs een prijsafspraak zou hebben gemaakt over afschaffing van subsidies op mobiele telefoontoestellen. Zie Planet Multimedia en ook het commentaar in Elseviers nieuwsbrief:

Opvallend is alle actie van de NMa wel. Sinds de oprichting in 1998 gold de autoriteit als een sufferdje met als belangrijkste verdienste het ontmantelen van het kapperskartel. Dat ze nu ook grote, relevante zaken oppakt, valt toe te juichen. Maar de slagvaardigheid valt waarschijnlijk niet helemaal los te zien van het vertrek van Kist bij de NMa per 1 januari. Hij wilde nog even laten zien dat de NMa geen tandeloze tijger is.



De positie van de NMa ten opzichte van Interpay is overigens een stuk milder. Het Financieel Dagblad schrijft vandaag:

Directeur Anne Willem Kist van de antikarteldienst NMa denkt niet aan lagere tarieven als blijkt dat de tarieven door machtsmisbruik tot stand zijn gekomen, aldus zijn woordvoerster maandag.



Vaste lagere tarieven zouden de markt te star maken, aldus Kist. De NMa zegt eerder te denken aan verplichte veranderingen in de structuur van de betalingsorganisatie Interpay , die het grootste deel van het betalingsverkeer in Nederland regelt. De betalingsorganisatie zou onafhankelijker moeten worden van de grote banken, die nu eigenaar zijn. NMa denkt door wijziging in de verdeling van aandeelhouders en commissarissen bij Interpay meer concurrentie af te dwingen.




Wat later in het artikel wordt duidelijk hoe opgetreden gaat worden tegen makelaars:

Overigens legt de NMa geen boete op. In plaats daarvan verzoekt de NMa de Landelijke Makelaars Verenigingen haar leden een brief te schrijven met de ondubbelzinnige mededeling dat de organisatie 'geen adviestarieven meer hanteert' en dat de leden hun eigen prijs van taxaties mogen bepalen.



Als we dit onverantwoord extrapoleren dan legt de NMa volgend jaar Interpay geen boete op, maar schrijft ze voor dat de NVB aan de banken een brief moet sturen met daarin de opdracht om vanaf volgend jaar een eigen prijs te bepalen voor het pin-autorisatietarief. De banken laten zich dus niet kisten.