Thursday, December 19, 2002

Overmaken naar buitenland: een praktijktest

Er moest geld naar de UK worden overgemaakt. Ik had alle gegevens, behalve..... het International Bank Account Number.



Geen nood, ik zoek op het internet de klantenservice van Westminister/Primeline op en vraag hun om het IBAN. Vervolgens krijg ik de SWIFT Code. Ik bedank hen hartelijk maar hou vol. U moet mij toch een IBAN kunnen verstrekken? Er werd navraag gedaan bij de betaalexperts..... even wachten dus.



Thank you for waiting. Well I've checked with the payment systems specialist and apparently the IBAN is only something that is being used in Italy and Spain.



Goed, na al die moeite heb ik deze Britse klantenservice vriendelijk bedankt en de Nederlandse klantenservice gebeld. Daar nam iemand van de Postbank de lijn op. Hij beweerde alle vragen over het Nederlandse betalingsverkeer te kunnen beantwoorden. Maar wel alleen het binnenlands betalingsverkeer. Want buitenlands daar ging een andere afdeling over. Ik kon niet nalaten hem toen toch nog even de enige door hem niet-te-beantwoorden vraag te stellen over binnenlands betalingsverkeer en wel:

Wat is mijn pincode?



Terecht bij de buitenland klantenservice van Postbank kreeg ik snel antwoord. Niet het IBAN, wel toelichting hoe ik met de inmiddels verzamelde gegevens een geldige overboeking naar het buitenland kon doen.



En nu maar hopen dat die nog voor het eind van het jaar verwerkt is.