Monday, December 30, 2002

Hoedt u voor euro-biljet: 0123456789-00 !!

Nu.nl meldt op 28 december 2002 (22:35 uur):



AMSTERDAM - De opname van een reclamespot in Amsterdam is zaterdagmiddag flink uit de hand gelopen. Voor de opnames op de Oude Haagseweg in het zuidwesten van de hoofdstad strooiden de filmmakers duizenden namaak eurobiljetten op straat. Gretige omstanders en passerende automobilisten stopten enkele honderden daarvan in hun zak en gingen ermee vandoor.



De politie rukte met enkele eenheden uit om mensen ervan te weerhouden de nepbiljetten mee te nemen. Volgens een woordvoerder probeerden mensen massaal het geld van straat te graaien en stopten automobilisten midden op de weg om het geld op te rapen. Agenten moesten de biljetten afpakken van mensen die het geld al in hun handen hadden. Het is de politie niet gelukt

al het geld in beslag te nemen.



Slechte kwaliteit

De politie vreest dat veel mensen ermee proberen te betalen. Volgens haar hebben de namaakbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 euro de zelfde afmeting als de echte en zijn ze dubbelzijdig bedrukt, maar zijn ze van een veel slechtere kwaliteit. De kleuren zijn verschillend en de echtheidskenmerken zoals het hologram of de zilvergrijze streep ontbreken. Zo is het 50-eurobiljet groen in plaats van oranje. Wel heeft elk biljet een serienummer: 0123456789-00.



Strafbaar

De politie waarschuwt mensen extra voorzichtig te zijn met het aannemen van eurobiljetten. "Vooral in donkere horecagelegenheden of bij snelle transacties zou je de biljetten voor echt kunnen aanzien", aldus een woordvoerder. Het betalen met de nepbiljetten is strafbaar.