Monday, December 23, 2002

Er wordt weer meer gepind .... maar kloppen de cijfers wel?

Interpay meldt vandaag dat er 5,8 miljoen keer is gepind op de drukste zaterdag van het jaar: 21 december. Vorig jaar kon ik vanuit het toen geldende cijfer (5,75 miljoen in 2001 en 4,8 miljoen in 2000) berekenen dat het totaal aantal transacties van 2001 uit zou komen op 960 a 980 miljoen. Dat werd toen 954 miljoen totaal. Probeer ik dat op dezelfde onverantwoorde wijze nu weer, dan kom ik uit op 965 a 985 miljoen.



Nu ben ik toch verbaasd. Rekent u even met me mee?



Interpay heeft eerder al aangekondigd dat de 1 miljardste pinbetaling dit jaar al gedaan is op 10 december. Dat levert winkeliers korting op. Die dag was handig uitgekozen, want door-extrapoleren zou betekenen dat (bij een gemiddelde van 20 miljoen pinbetalingen per week) het misschien ook net mogelijk zou zijn over 2002 het totaal aantal van 1,050 miljard pinbetalingen te doen (met nog zo'n 2,5 week in het verschiet). Uit publiciteitsoogpunt vond ik die 1 miljardste betaling dus wel goed gekozen. Wie weet zouden winkeliers wel klanten aanmoedigen om meer gaan pinnen om de 1,050 miljard te halen..... en dan zou hun korting 12,5 procent bedragen !!!



U snapt mijn verwarring. Als het totaal aantal pinbetalingen om en nabij de miljard zou bedragen, dan moet de kerstpiek op zaterdag voor kerstmis volgens mijn onverantwoorde rekenmethode van vorig jaar toch zeker boven de 6 miljoen liggen. Echter, het zijn er maar 5,8 miljoen (zie ook de historische cijfers Interpay).



Deze strijdige cijfers zijn daarom aanleiding tot de volgende veronderstellingen:

1. De consumenten houden toch tegen het eind van het jaar de hand meer op de knip. Er zijn toevalligerwijs op 21 december 500.000 minder kerstinkopen betaald met pin (wie weet een deel wel met de chip trouwens....?), wie weet hing iedereen wel voor de tv op dat moment om schaatsen te kijken.

2. De piek voor Kerstmis is geen statistisch verantwoord ijkpunt (meer). Mensen zijn veel actiever gaan pinnen door de week heen en daarom zijn de cijfers over het hele jaar hoger en rond de kerst niet. De piek rond kerstmis wordt dus niet meer bepaald door het aantal pinnende klanten of het aantal betaalautomaten, maar heeft nu gewoon zijn autonome piek bereikt.

3. Interpay heeft de 1 miljardste pinbetaling gewoon wat vroeger naar voren gehaald zodat ze niet tijdens de kerstdagen de publiciteit kregen maar daarvoor. Het totaal aantal pintransacties bedraagt in deze variant om en nabij 1 miljard en 20 miljoen stuks over 2002.



Welaan, even afwachten tot het nieuwe jaar de totaalcijfers bekend zijn en dan weten we meer....