Thursday, March 28, 2002

Betalen in de VS

Even snel noteren wat tijdens het reizen hier opvalt:

- er zijn veel ATM's in winkels, waarmee ook geadverteerd wordt,

- bij de pomp is Fastpay in gebruik, geschikt voor tal van passen (zie details hieronder),

- sommige kleinere ATM's staan off-line en bellen pas het netwerk op als er een klant alle gegevens heeft ingegeven,

- voor een money order van 140 dollar (klant mag hem zelf op naam stellen, in mijn geval williams juistice traffic court) betaal je 0,90 dollarcent, bij een bank is dat al gauw $ 3,50.



Dat Fastpay heb ik dus gebruikt, allereerst met de credit-card. Echter, alhier is sinds 3 weken bij deze methode ingevoerd dat je je zip-code meegeeft. Voor buitenlanders werkt dat niet, dus die moeten gewoon nog even naar de cashier om hun kaart in bewaring te geven. De volgende keer mijn Maestro-functie op de nieuwe giropas uitgeprobeerd. Dat werkt dan als volgt:

- klant haalt kaart snel in en uit de gleuf (magneetstrip links boven),

- de pomp vraagt of het een debit-card is (klant toetst ja),

- de pomp vraagt pin (klant toetst **** gevolgd door enter),

- de pomp voegt (optioneel) een commerciele boodschap in (ook uw auto wassen?, trek in koffie? etc),

- er wordt autorisatie gevraagd en bij accoord wordt de pomp vrijgeven,

- klant tankt en hangt de handel weer in de pomp,

- de pomp print een bonnetje of maakt met een luide piep duidelijk dat de klant moet aangeven of hij een bon wil,

- klaar is kees.



Bij het pinnen uit de geldautomaat valt overigen op dat ze in de VS de neiging hebben om je pas achter te houden. Dan heb je je geld en komt de vraag of dat alles was of dat ze nog meer voor je kunnen doen.... Kaarthouders uit de VS krijgen overigens een bedrag voor gastgebruik aan de broek (verschilt per bank tussen de 1,50 en 2 dollar). Keurig netjes wordt dat dan op het beeldscherm gemeld. Wij Nederlanders hebben daar geen last van, we zien die kosten wel op het rekeningafschrift.



O, ja, de 5 cent munt is hier zilverachtig gekleurd en groter dan de 10-cent munt. Dat is ook niet echt handig. Ik moest direkt aan die euro's denken.....



Tuesday, March 19, 2002

What's up in LA?

De Los Angeles Times van vandaag meldt:

-op 82-jarige leeftijd is gestorven: Eddie Watkins, 82 jaar, notoire bankrover, bekend als 'Fast Eddie' omdat ie zo snel in en uit de bank was bij het beroven. Eddie schilderde in zijn cel overigens heel behoorlijke schilderijen (met acrylverf, want dat droogt sneller),



-een 35-jarige man en zijn 32-jarige vriendin worden veroordeeld tot ongeveer 4 jaar. Ze hebben armlastige gezinnen met een slechte credit-rating beloofd dat ze credit-cards met lage rente kunnen krijgen. Maar wel eerst 50 dollar vooruit betalen. Waarna de vogels gevolgen waren....



-Citibank gaat iedere Mexicaan (die een ID-card kan laten zien van een Mexicaans consultaat in de VS) de gelegenheid geven een bankrekening te openen. Ze hopen zo een deel van de 8,9 miljard dollar geldstroom naar Mexico binnen de boeken te halen. Eerder al kocht Citibank de grootste Mexicaanse bank Grupo Financiero Banamex Accival voor 12,5 miljard gulden. De aandelen Citibank daalden overigens direkt met 14 dollarcent tot $49.55,



-Los Angeles Metropolitan Authority gaat op grote schaal smart-cards invoeren in het openbaar vervoer. Eerdere proeven in de VS vonden plaats in Chicago (300.000 kaarten) en Washington (250.000). Nu de techniek stabiel is (proximity) heeft de MTA er maar direkt 750.000 besteld. Men blijft overigens cash accepteren. De winnaar van het 84 miljoen dollar grote aanbestedingscontract is het in San Diego gevestigde Cubic Corp (dat ook de proeven in Chicago en Washington deed).



Monday, March 18, 2002

Gehoord in het vliegtuig....

Op reis hoor je nog eens wat van je reisgenoten. In dit geval Brigit, arts in verdere opleiding. Heeft rekening bij ABN AMRO want die willen graag medici als klant hebben en geven goede voorzieningen en leningen enzo. Alhoewel....



Tijdens een stage in Freiburg ging ze geld (400 DM) opnemen bij een automaat. Lukt niet. Dag later weer geprobeerd. Lukte weer niet, maar ditmaal was ze slim in in de lobyy te pinnen en er een bankmedewerkster van de lokale bank bij te halen. Samen constateerden ze dat er geen geld uitkwam en het apparaat het niet deed.



Enige weken later werd twee keer 400 dmark afgeschreven. Brigit klaagt en krijgt de mededeling dat er een fout was gemaakt. En inderdaad, nog weer 28 weken later werd twee maal 400 dmark teruggestort op de rekening. Maar nog weer 12 weken later werd er weer 400 mark afgehaald. Het betrof de tweede geldopname. De Duitse bank was van mening dat het een goede geldopname was en betoogde bewijs te hebben (een goede klant die na haar kwam....) dat ze wel geld had gekregen.



Brigit vervoegt zich bij een account manager van de AA. Maar het was vrijdag dus had die ATV en moest ze afspraak met iemand anders maken. Die wilde ze bellen voor een afspraak, maar daar mocht volgens de telefoniste geen afspraak mee gemaakt worden. Uiteindelijk toch afspraak en ernaartoe, maar die vrouw bleek van toeten noch blazen te weten. Maar was het wel met Brigit eens en zou ervoor zorgen dat ze haar geld terugkreeg. De daarbovenstaande manager wilde van niets weten en hooguit zou 200 gulden vergoeding op zijn plaats zijn.



Afijn, zo gaat het balletje resultaatloos enige weken nog wat heen en weer (we zijn nu bijna een jaar verder) en Brigit verzucht in het zoveelste gesprek bij de bank: laat maar zitten, ik hef nu mijn rekening op. Waarop de betrokken AA employee zegt: "Daarvoor kan ik u niet helpen, dan moet u weer bij de account manager zijn...."



Wednesday, March 13, 2002

Rabo direkt betalen in het zonnetje, eenmalige machtiging voor betalen op Internet op komst

Planet Multimedia meldt dat De Stichting Nationale Thuiswinkel Awards op 11 maart 2002 de eerste Innovatie Award uitgereikt heeft aan Rabobank Direct Betalen. Zoals de Stichting het zelf formuleert:

De prijs is uitgereikt aan de in 2001 gerealiseerde of geïnitieerde, succesvolle, vindingrijke of veel belovende initiatief, innovatie of ontwikkeling ten behoeve van verkopen op afstand in algemeen of dan wel specifieke elementen van verkopen op afstand in het bijzonder.



De prijs weerspiegelt vooral dat Rabo er vroeg bij was. Sinds tweede helft jaren negentig bestaat het produkt immers al. Hoewel het raar lijkt om hen dan nu pas de Innovatieprijs te geven reflecteert het wel het feit dat veel consumenten inderdaad via Rabo Direkt kopen op het internet. En een nieuwe 'innovatie' is in aantocht. Rabo gaat het ook mogelijk maken om zonder handtekening met eenmalige (dus niet terugdraaibare) machtigingen te gaan betalen. Dat heet dan Rabobank Internet machtigen.



Het wachten is nu op Postbank Internet Machtigen, ABN AMRO Bank Internet machtigen enzovoorts. De cruciale vraag is hierbij natuurlijk welke regels nu eigenlijk precies aan het gebruik van zo'n machtiging ten grondslag liggen en of het gebruik van die systematiek voorbehouden is aan banken....



Tuesday, March 12, 2002

Innovativiteit en standaardisatie in het betalingsverkeer....

Over de innovatie in het betalingsverkeer willen de meningen nog wel uiteen lopen, zoals ook eerder in dit weblog bleek. In het FD van vandaag wordt door CMG de inhoud van hun rapport op dit punt toegelicht.



Interessante citaten uit het artikel in FD:

Op de toch al kleine thuismarkt zou de ruimte voor Nederlandse banken om door efficiëntieverbetering en automatisering besparingen te realiseren, vrijwel benut zijn. De CMG'ers concluderen dat 'voor een nieuwe sprong vooruit verdere schaalvergroting van de Nederlandse banken de enige manier is'. Dat kan door middel van binnenlandse fusies en samenwerking, of door grensoverschrijdende schaalvergroting. Kersten: 'De vraag is nu gewoon wie er in euroland het eerst met een Europese transactieverwerker komt. Een Euro-interpay.'



Postbank en Telfort hebben sinds een halfjaar hun mobielbankierenproject. Van den Hoogenband: 'Maar bij een andere grootbank staat een complete infrastructuur voor mobiel bankieren al een tijd te roesten, nou ja, te zoemen. Die wacht, net als ABN Amro, op een killerapplicatie, waarna ze er meteen vol in kunnen stappen. Maar het leergeld is ondertussen nul. Die overcapaciteit zouden ze voor eenpilot van een ander ter beschikking kunnen stellen, die wel nu al concrete plannen heeft. Het beschikbaar stellen van overcapaciteit is overigens op zichzelf een slimme zet die bijvoorbeeld de Rabo wel eens heeft uitgevoerd. In het verleden bijvoorbeeld met het Rabo terminalnetwerk en de Staatsloterij en PON Automobielgarage.'



In het artikel en het rapport wordt ook ingegaan op de versnipperde situatie met e-banking. Elke bank zijn eigen smaak.

De Belgen kunnen dat wel. Die hebben één portaal met één icoontje, Isabel, voor elektronisch bankieren. In Nederland wordt zo'n samenwerking afgewezen, waardoor je als consument door vier icoontjes heen moet: Girotel, homenet en twee zakelijke icoontjes.

Op dit punt lijkt inderdaad nog wel wat te verbeteren mogelijk. Een gemeenschappelijk input/output formaat voor interactie tussen e-banking pakketten en consumentensoftware of bedrijfsapplicaties zou in de Nederlandse markt geen kwaad kunnen.



Saturday, March 09, 2002

Overleg over wetgeving elektronisch geld instellingen

Deze week heeft de Tweede Kamer zich gebogen over het wetsvoorstel mbt toezicht op elektronisch geld instellingen. De nota van verbeteringen kunt u hier vinden. Er zijn vooral d's en t's gecorrigeerd; de echte discussie gaat nog komen.



Eén van de kernvragen voor niet-bancaire spelers is of het nuttig zou zijn om een aparte vereniging op te richten om hen te vertegenwoordigen in het overleg met DNB op het toezicht. Momenteel is de Nederlandse Vereniging van Banken bezig met oprichting van zo'n vereniging. Op het congres elektronisch betalen van ECP.NL bleek evenwel dat menige niet-bank zich hier niet zo lekker bij voelt....



Tuesday, March 05, 2002

En wij wachten momenteel op.....

... de beloofde rapportage van de Werkgroep Overstapkosten, die ons alhier toch uiterlijk per 1 maart 2002 voorgespiegeld wordt,

... de beloofde rapportage van de Werkgroep Wellink (alhier aangekondigd) maar die hebben nog enkele weken respijt omdat niet gespecificeerd is of met maart 2002 begin of eind maart wordt bedoeld.



Het wordt toch interessant om te zien hoe die overstapkostenclub met nummerportabiliteit omgaat. Immers, de politiek in Europa heeft in alle wijsheid een verordening aangenomen over kosten buitenlands betalingsverkeer (die niet hoger mogen zijn dan in het binnenland). Daarin is echter ook opgenomen dat de IBAN gebruikt moet worden. En die IBAN is bankafhankelijk en krijg je maar heel moeilijk bankonafhankelijk of nummerportabel, of hoe dat dan ook heten mag (zie alhier een stukje van de NVB hierover). Het nationale thema nummerportabiliteit moet het dus volgens mij afleggen tegen de internationale thematiek van prijsstelling.



Los daarvan zitten we met gemiddeld 3 rekeningen per huishouden vooral te wachten op goede hulp bij het omzetten van periodieke overboekingen van de éne naar de andere rekening; echt niet op het meenemen van rekeningen naar een andere bank. Die rekening bij de andere bank hebben wij Nederlanders namelijk al....



Monday, March 04, 2002

De mobiel rukt op...

FD meldt dat Rabo, CMG en Noord-Ned een proef gaan doen met mobiele kaartjes kopen. Het is allemaal nog niet definitief en zo, maar we zijn benieuwd....





Kamer gaat donderdag praten over maatschappelijke aspecten betalingsverkeer

De commissie van Financien van de Tweede Kamer spreekt donderdag met Minister Zalm over de maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer. Een 'protocol' is inmiddels al aangekondigd, nu met betrekking tot serviceniveau. Mijn verwachting is dat voor het volgende 'probleem' nummerportabiliteit het aloude convenant uit de kast getrokken wordt. En zo worden alle bestuurlijke instrumenten alternerend ingezet.



Waarom kunnen we het niet meer gewoon hebben over afspraken eigenlijk?



Sunday, March 03, 2002

Nieuwe manieren om met credit-card te betalen op het web...

zijn in ontwikkeling. Een paper met daarin beschrijving en vergelijking van de twee methoden (één voor Visa en één voor Mastercard) is alhier te vinden.



En voor wie zich afvraagt of ze nu helemaal gek geworden zijn met verschillende technieken. De tussenliggende techniekleveranciers gaan dit keurig integreren, dus dat komt allemaal goed. Even een citaatje uit een mail van Omri Halevi; die zit bij Strategic Product & Business Development van Cyote:

First I must declare that I work at Cyota ( www.cyota.com ) a company that is heavily involved in this market and which first products sold were indeed this products embracing the disposable, short living, one-time credit card numbers, as described by Anders..



Nevertheless I feel for this reason that I can share with you some experience knowledge and insights gathered through time and numerous hours spent with various entities in the card industry.



Indeed there was a disappointment in the industry from the previous attempts the associations made to move the card industry towards a more secure and less intimidating environment (we all remember SET).



As a result there were several initiatives mainly by newcomers such as the one Anders mentioned, Cyota and others, attempting to help and bring some order into the vacuum and fulfill the need of both cardholders and issuers. The surrogate numbers did bring what we hoped they will and I can say that our customers are our reference for this, yet the 3D Secure initiative (VBV

in the US) by VISA, followed by the MasterCard's SPA initiative, are at the moment what we believe the mainstream will and should follow.



Yes, our surrogate numbers product is safer and as Anders mentioned doesn't need the cooperation of merchants, but this (securing the cardholders) is not only about securing; it as about educating the cardholder public and helping the e-Commerce world mature. After long and profound dialogs with both VISA and MasterCard Cyota chose to cooperate with the associations instead of competing with them.



Standardization is a must for market cooperation, developing too many competing standards, as good as they come, can not promote alone the strategic goal we all seek: A market that embraces online card payments bringing the large public to the online commerce era.



-.snip..



How did Cyota try to help in this?

By bringing a core platform (SecureSuite) that serves seamlessly on top of it: 3D Secure, SPA, Surrogate numbers, Debit cards, Smart-Cards and wireless extensions support - integrating all to the same services needed anyway: online banking, unified registration, unified account management and most important unified backend. This is where I believe the vendors should push the industry, helping where politics interfere and preparing the ground for the day when standardization will finally occur.




Saturday, March 02, 2002

Magneetstripfraude.....steeds makkelijker

In dit artikel wordt toegelicht dat je steeds makkelijker een magneetstripje kunt kopiëren. Let wel, een Amerikaans artikel: ze hebben daar een soort prepay kaarten te hebben waarmee je geld kunt tappen zonder pin te gebruiken. Die hoef je dus alleen maar te kopieren om geld te krijgen. In Nederland is dat wel anders. Want wij denken wat zwaarder over veiligheid dan die Amerikanen.



Friday, March 01, 2002

De Pin-code verwatert ....

Net zoals de term 'Xeroxen' door veelvuldig gebruik van kopieerapparten van Xerox van een merknaam tot een werkwoord is verworden, geldt dat we langzamerhand vergeten dat de PIN-code door banken is geïntroduceerd. Allerlei bedrijven hanteren het begrip nu. Menig kopieerapparaat van Océ vraagt in de kantooromgeving om een PIN-code. Wie de talloze varianten van spelen met pincode wil zien klikke hier. Een voorbeeld is het pincode spel bij City FM. Daar moest je 's ochtends vroeg goed opletten om later op de dag een prijs te kunnen winnen omdat je de pincode nog kon reproduceren.



Zo gewend zijn we overigens aan de term PIN-code dat we ons eigenlijk niet meer realiseren dat PIN staat voor Personal Identification Number. De term PIN-code is dus eigenlijk een pleonasme: Personal Identification Number Code.......



En ook de Tweede Kamer denkt mee over de ouderen...

Alhier mogen wij lezen:



Antwoorden van de minister van Financiën en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de leden van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Mosterd en Wijn over de service van banken aan verzorgingshuizen.



Vragen.

1. Herinnert u zich uw antwoord in reactie op eerdere Kamervragen, waarin u het grote belang van toegang tot het betalingsverkeer – in het bijzonder voor kwetsbare groepen – onderstreepte?



In de nota “betalingsverkeer: de markt voor girale betaalmiddelen” is uiteengezet aan welke uitgangspunten het functioneren van het betalingsverkeer in Nederland ten minste moet voldoen.[1] Aangegeven is dat het betalingsverkeer efficiënt en veilig moet zijn. Verder is evenals in het antwoord in reactie op de genoemde kamervragen aangegeven dat de reële toegang tot het girale betalingsverkeer meer in bijzonder voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, zoveel mogelijk verzekerd moet zijn, zodat mensen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving.



Hierbij zal altijd sprake zijn van een zekere afweging. Een efficiënt betalingsverkeer en het gebruik van efficiënte betaalmiddelen is van belang om het betalingsverkeer voor consumenten in Nederland zo goedkoop mogelijk te houden. Zoals ook aan de orde is geweest in het Algemeen Overleg over het Nederlandse betalingsverkeer op 26 september jongstleden mag het streven door de banken naar efficiëntie echter niet zover gaan dat kwetsbare groepen in de problemen worden gebracht.



2. Deelt u de mening dat de weigering van banken om nog langer klanten in verpleeg – en verzorgingshuizen te bezoeken een verslechtering is van de toegang tot het betalingsverkeer voor deze kwetsbare groepen?



Een aantal banken houdt niet langer zogenaamde ‘zittingsdagen’ in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Deze maatregel om niet langer klanten in verpleeg- en verzorgingshuizen te bezoeken kan voor deze groepen leiden tot verslechtering van de toegang van het betalingsverkeer. Of en hoeverre dit in de praktijk inderdaad het geval is, hangt daarbij vooral af van de vraag of adequate alternatieven beschikbaar komen.



3. Bent u bereid met de Nederlandse Vereniging van Banken en betrokken (maatschappelijke) organisaties in overleg te treden teneinde deze verdere afname van het serviceniveau in het geld- en betalingsverkeer van de banken aan genoemde groep bankcliënten te voorkomen?



Zoals gemeld in de op 24 januari jongstleden aan de Tweede Kamer gezonden brief over maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer, is inmiddels afgesproken dat de Nederlandse vereniging van Banken (NVB) in nauw contact met relevante organisaties als de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad Nederland, de ouderenbonden en de Landelijke Organisatie van Cliëntenraden met oplossingen komt. Het gaat daarbij om een brede studie waarbij uiteraard ook de door u gesignaleerde problematiek zal worden meegenomen. Het resulterende minimumniveau van toegankelijkheid kan worden neergelegd in een

door banken te ondertekenen ‘protocol’. Daarbij staat uiteraard voorop dat de naleving voldoende verzekerd moet zijn. Ervan uitgaande dat dit traject aan de verwachtingen voldoet (en dat zal al vrij snel blijken) en ook gelet op de gewenste snelheid kan het realiseren van een adequaat maatschappelijk voorzieningenniveau op dit punt aan de markt gelaten worden en is wetgeving niet nodig.





Rabo komt ouderen tegemoet.... met dank aan de Telegraaf

De Telegraaf meldt vandaag dat de Rabobank voor haar klanten een geld-aan-huis-service opzet. Speciaal voor klanten die niet meer zo goed ter been zijn gaat de bank, op bestelling en tegen betaling van rond de 5,50 euro, voorverpakte pakketten geld van tussen de 50 en 200 euro thuisbezorgen.



De Rabobank komt hiermee, na de SNS (met de aangekondigde baliepas afgelopen maandag), tegemoet aan de protestactie van ouderenbonden, de Federatie Slechtzienden en Blindenbelang en het FNV, die begin deze week bij de presentatie van de resultaten van een landelijke meldactie een betere dienstverlening voor senioren en gehandicapten van de banken eisten.



Een Rabo-woordvoerder meldt verder dat sprake is van een tweedeling door het internet. Jongeren klanten zijn techniek-minded, ouderen wat minder. Extra acties van de Rabo: klanten die elektronisch bankieren kunnen thuis hun chipknip opladen. Rabo-klanten die moeite met pinnen hebben kunnen bij hun bankfiliaal ook een speciale service-bankpas krijgen, waarmee zij voortaan zonder problemen voor het opnemen van geld bij de balie worden geholpen. Verder zijn met rond de 80 verzorgingshuizen afspraken gemaakt dat hun in huis wonende klanten contant geld bij de administratie kunnen opnemen, wat dan direct door de bank met hen wordt verrekend. De plaatsing van geldautomaten, die per jaar rond de 45.000 euro kosten, is in de instellingen niet rendabel.



Fijntjes merkt de woordvoerder in het artikel nog even op dat het voorstel van PvdA-fractieleider Melkert om in de wet vast te leggen dat er een bank in iedere woonkern van 5000 mensen moet komen overbodig is. De Rabobank heeft die dekking al.



Leuk artikel; goede aktie van de Rabo. Een Rabo die er overigens zo genadeloos positief opstaat (grootste bank van Nederland met 5 miljoen klanten, eerste om te reageren op initiatief ouderenbond) dat we kunnen stellen dat de Telegraaf haar neutraliteit en objectiviteit in deze toch een beetje met een korreltje zout heeft genomen. Dit leek wel heel veel op het originele persbericht van de RABO.



NMa nu aan de slag..

Het FD meldt dat de NMa de klacht tegen Interpay serieus neemt:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) breidt haar onderzoek naar Interpay uit. De toezichthouder op de vrije concurrentie heeft dat na vooronderzoek naar de enige aanbieder van elektronisch betalingsverkeer besloten. Verder zei de NMa signalen uit de markt te hebben ontvangen die een nader onderzoek rechtvaardigen.



De NMa zet een speciaal projectteam in. Omdat Interpay is opgezet door de banken, worden ook de onderlinge relaties onderzocht.



Met de uitbreiding van het onderzoek geeft de NMa ook gehoor aan het verzoek van de rechtbank in Utrecht. Die drong onlangs in een door Superunie aangespannen zaak over mogelijk misbruik door Interpay met betrekking tot de hoogte van de pintarieven, aan op nader onderzoek door de mededingingsautoriteit.



Die had Interpay al onder de loep na een klacht van MKB-Nederland over de kosten voor de ombouw van de pinapparaten voor de euro.