Friday, April 05, 2002

OV-kaart aanbesteding

Vandaag werd in het FD gemeld dat het bedrijf TLS (Trans Link Systems) zes consortia geselecteerd heeft die mee mogen doen in de race om het verzorgen van een contactloos betaalsysteem voor in het openbaar vervoer. Hiermee moeten uiteindelijk 1,5 miljard vervoersbewijzen per jaar mee kunnen worden verkocht, samen een bedrag vertegenwoordigend van 2,5 miljard euro. Trans Link Systems is overigens een consortium van de vijf grootste vervoerbedrijven in ons land; Nederlandse Spoorwegen, ConneXXion, GVB Amsterdam, HTM en RET.



Het doel is om in 2003 een start te maken met elektronisch betalen in trein, bus, metro en tram. Dat gebeurt aan de hand van een elektronisch vervoerbewijs, waarvoor de ingeschreven bedrijven met ideeën moeten komen. Dit nieuwe systeem geeft de klant één betaalmiddel voor alle vormen van openbaar vervoer. Daarnaast is het gemakkelijk in gebruik door een probleemloze en snelle betaling.



Duidelijk is dat met dit initiatief de grens tussen betaling / vervoersbewijs steeds vager wordt. Verder dekt het consortium wel de grote martkpartijen af, maar de kleinere operators zouden hier wel eens in de klem kunnen komen te zitten. Net als de kleine winkeliers genoodzaakt werden ook aan het pinnen te gaan, kunnen kleinere vervoersbedrijven hier ook te maken krijgen met marktmacht van dit consortium. Eens zien hoe dat uit gaat pakken....