Friday, December 28, 2001

NOG MEER ZALM..?

Vandaag stond in de Trouw dat Minister Zalm, als de VVD weer meeregeert, het liefst op zijn post blijft als Minister van Financiƫn.

"Ik heb inderdaad ooit gezegd het Nederland niet aan te kunnen doen om nog eens vier jaar minister van Financiƫn te willen zijn, maar na rijp beraad heb ik besloten dat ik dat Nederland wel kan aandoen''



Interessante keuze. De voorbeelden van leiders die de kritische 8 jaren termijn overschrijden en over tijd raken (Kohl, Lubbers, Thatcher) zijn talrijker dan die van hen die goed zijn blijven functioneren. Er lijkt dan ook een ijzeren wet te bestaan die luidt dat je na 8 jaar aan de top het zicht een beetje kwijtraakt en niet meer met de oude routines kan volstaan. Zo mogen ook de Amerikaanse presidenten niet langer dan 8 jaar hun functie vervullen.



Dus waarom niet op het hoogtepunt stoppen? De economie staat er nog steeds niet al te slecht voor, het zakje van Zalm is, vergelijkbaar met het tientje van Lieftinck, opgenomen in de geschiedenisboeken, terwijl de toekomst er niet echt verheugend uitziet (beetje ruzie maken over stabiliteitspact).



Als ik Zalm was zou ik lekker gaan vissen.