Thursday, February 28, 2002

Fraude met credit-card en pre-pay betalen...

Spitsnet meldt:



KPN erkent fraude met prepaidkaarten



DEN HAAG (ANP) - Met gestolen creditcardnummers blijkt het mogelijk te frauderen met de beltegoeden van Hi PrePay, de KPN-service waarbij klanten mobiel kunnen bellen zonder vast abonnement.





Criminelen waarderen via de telefoon beltegoeden op met creditcardnummers van Eurocard/Mastercard-houders. Over de precieze omvang van de fraude wil zowel KPN Mobile als Interpay, die het elektronisch betalingsverkeer regelt, niet veel kwijt. ,,Het ligt ver onder het percentage fraude waarmee we rekening houden'', zegt een woordvoerster van KPN Mobile. De zegsman van Interpay wil geen uitspraken doen over de omvang, maar zegt de betalingsconstructie nog steeds als veilig te beschouwen.



De fraude komt aan het licht wanneer consumenten op hun afschrift een transactie voor de opwaardering van beltegoed terugvinden, terwijl ze geen Hi PrePay-klant zijn. De bedragen waarmee wordt opgewaardeerd, zijn 30, 40 en 50 euro.



Fraude



Hoe de fraudeurs concreet te werk gaan, willen KPN en Interpay niet vertellen. ,,Ze hebben in elk geval meer gegevens nodig dan de naam, cijfercode en geldigheidsdatum die op de Eurocard/Mastercard staan'', vertelt de Interpay-woordvoerder. Volgens hem is er dan ook sprake van ,,georganiseerde misdaad'', waarbij de fraudeurs gegevens uit verschillende bronnen combineren.



Ook bij KPN-concurrent Vodafone is het mogelijk om beltegoed bij prepaidservice IZI op te waarderen met een creditcard. Daarbij heeft Vodafone echter geen last van fraude. ,,Voordat we met IZI begonnen, hebben we een systeem bedacht dat dit soort fraude niet mogelijk maakt'', stelt een woordvoerder.



De mobiele telefoonbedrijven Ben en Telfort werken niet met creditcardnummers. Ben gebruikt girofoon van de Postbank. ,,Om hun beltegoed op te waarderen, moeten onze klanten een pincode en hun gironummer opgeven'', zegt een voorlichtster. Telfort laat zijn klanten contant of via acceptgirokaart voor de prepaidservice betalen.



Geactualiseerd om 12.45 uur