Monday, February 04, 2002

De chipkaartbetaling komt op gang....

De Rabobank meldt op de website dat er nu per week méér dan 1 miljoen chipknip betalingen plaatsvindt. Met name veroorzaakt dankzij de inspanningen van de Rabobank in de segmenten onderwijs, zorg en overheid. Juist in deze sectoren is het betalen van catering, automaten en parkeren met de chipknip in korte tijd zeer populair geworden. We laten verder even de Rabo aan het woord.



Door de actieve aanpak van de Rabobank zijn in 2001 23 ziekenhuislokaties, 81 zorginstellingen en 54 scholen overgestapt op het gebruik van de chipknip. Deelname van een fast food-keten en een grote supermarkt in november vorig jaar zorgde al voor een belangrijke groei in Nederland. De invoering van de euro gaf het laatste beslissende zetje. Veel gemeenten en andere acceptanten besloten naar aanleiding daarvan de chipknip als betaalmiddel in te voeren.



Chipknip in cijfers:

- Betalingen met chipknip in 2001: 21,8 mln (incl. Chipper: 31 mln)

- Percentage daarvan via de Rabobank: 47%

- Groei aantal chipknip-betalingen vanaf 1 januari 2002: 120%

- Idem bij parkeren en catering: 200%




Wellicht dat ik deze chipknipcijfers nog eens af ga zetten tegen de pincijfers. Om aan te tonen dat het veel weerbarstiger is het contant geld te vervangen dan de cheques/girobetaalkaarten. Het invoeren gaat namelijk wat langzamer dan destijds bij het pinnen het geval was.